Yazılar - Lezzetli Robot Tarifleri https://lezzetlirobottarifleri.com/ Herkes için Elektronik Wed, 17 Jan 2024 12:08:57 +0000 tr hourly 1 https://lezzetlirobottarifleri.com/wp-content/uploads/2018/08/lezzetli-robot-tarifleri-favicon.png Yazılar - Lezzetli Robot Tarifleri https://lezzetlirobottarifleri.com/ 32 32 Lazyboard: Üşengeç ama Üretken Kişiler İçin Kişiselleştirilebilir Macropad https://lezzetlirobottarifleri.com/lazyboard-usengec-ama-uretken-kisiler-icin-kisisellestirilebilir-macropad/ https://lezzetlirobottarifleri.com/lazyboard-usengec-ama-uretken-kisiler-icin-kisisellestirilebilir-macropad/#comments Thu, 05 Jan 2023 15:09:29 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=6114 Selamlar! Umarım Lazyboard projesi hoşunuza gitmiştir. Eğer beğenirseniz ve kendinize bir tane yapmak isterseniz diye size bu rehberi hazırladım. Bu yazı sürecin başından sonuna kadar size yol gösterecek ve temel konularda çeşitli kaynaklara yönlendirerek sadece Lazyboard’u inşa etmeye değil, bu kültüre bir giriş yapmanıza da...

Bu Yazı Lazyboard: Üşengeç ama Üretken Kişiler İçin Kişiselleştirilebilir Macropad İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Selamlar! Umarım Lazyboard projesi hoşunuza gitmiştir. Eğer beğenirseniz ve kendinize bir tane yapmak isterseniz diye size bu rehberi hazırladım. Bu yazı sürecin başından sonuna kadar size yol gösterecek ve temel konularda çeşitli kaynaklara yönlendirerek sadece Lazyboard’u inşa etmeye değil, bu kültüre bir giriş yapmanıza da olanak sağlamasını umuyorum. Eğer anlamadığınız yerler ya da sorularınız olursa lütfen yorumlar kısmında paylaşın. Bunları da yazıya eklerim. Buyurun başlayalım.

Digispark Kurulumu ve Arduino IDE eklenmesi

Lazyboard’un kalbinde ATtiny85 mikrodenetleyici bulunur. Bu arkadaş 8 bacağı ve küçük yapısı ile sizi aldatmasın bir hayli kuvvetlidir. Bu mikrodenetleyici günümüzde bu kadar popüler yapan proje ise Digispark’tır. Digispark ATtiny85 tabanlı bir mikrodenetleyici geliştirme kartıdır.


Digispark tamamen Arduino uyumludur ve üzerindeki ATtiny85 içerisinde micronucleus bootloader’ı bulunur. Bu bootloader sayesinde Attiny85, USB üzerinden kod yüklenmesi gibi çeşitli özellikler kazanır. Lazyboard da aynı mikrodenetleyici ve aynı bootloader’ı kullandığı için Arduino IDE üzerinden Digispark kartı gibi programlanabilir. Bu yüzden ilk olarak Arduino IDE üzerine Digispark kartını tanıtmalı ve bilgisayarınıza gerekli driver kurulumunu yapmalısınız. Bu süreci anlatan detaylı videomuzdan faydalanabilirsiniz.


Kurulumları yaptıktan sonra mümkünse bir Digispark temin ederek içine test kodlarını atmayı denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Lazyboard’u programlamaya geçmeden önce bilgisayarınızdaki işleri doğru bir şekilde hallettiğinizden bu sayede emin olabilirsiniz.

Lazyboard’u ve Komponentleri Temin Etme

Lazyboard’u temin etmek için 2 seçeneğiniz var. Birincisi hazır satın almak, ikincisi ise ürettirmek.

Lazyboard tüm Lezzetli Robot Tarifleri projelerinde olduğu gibi açık kaynak kod kültürü benimsenerek ve bu kültürden faydalanarak geliştirilmiş bir projedir. Ticari olmayan faaliyetler doğrultusunda bireyler kendi istek ve arzularına göre kaynak dosyaları kullanabilir ve değişiklikler yapabilir. Bu bağlamda dilerseniz projenin gerber dosyalarını ücretsiz indirerek kendi tercih ettiğiniz pcb üretim servisinden sipariş geçebilirsiniz. Projenin eagle tasarım ve gerber dosyalarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Eğer pcb üretimi konusunda tecrübesizseniz ya da basit ifadeyle bununla uğraşmak istemezseniz Robo90.com üzerinden de Lazyboard temin edebilirsiniz.

Lazyboard’u robo90.com üzerinden çeşitli şekillerde temin edebilirsiniz. Bunlar:

  • Sadece Boş PCB
  • Boş PCB + gerekli komponentler
  • Kullanıma Hazır Lazyboard


Her 3 seçenekte de Robo90 filamentleri ile üretilmiş rastgele renkte basit bir muhafaza hediyesi vardır.

Projeyi çalışır hale getirmek için gereken komponentler aşağıda listelenmiştir. robo90.com üzerinden demonte set ile aşağıdaki komponentlerin tamamı gönderilmektedir.

  • 1 Adet Lazyboard PCB
  • 6 Adet Outemu Mekanik Klavye Switchi
  • 1 Adet Tsop2238 Kızılötesi Alıcı
  • 1 Adet USB B Dişi Konnektör
  • 2 Adet 0.1uF mercimek kondansatör
  • 1 Adet 1.5kohm
  • 1 Adet 100ohm
  • 3 Adet 10kohm
  • 1 Adet 1kohm
  • 1 Adet 1n5819 Diyot
  • 1 Adet 2.2kohm
  • 6 Adet 220ohm
  • 1 Adet 3.3kohm
  • 2 Adet 3.6V 500mW Zener
  • 1 Adet 33kohm
  • 1 Adet 4.7kohm
  • 2 Adet 68ohm
  • 1 Adet Attiny85 MCU
  • 1 Adet 8’li entegre yatağı
  • 1 Adet 2n2222
  • 6 Adet 3mm Mavi led

3D Model Dosyaları

Kutu için .3mf uzantılı dosyayı indirip dilimleyici programınızda (Cura vb.) parça parça düzenleyebilirsiniz.

Lehimleme

Lazyboard normalde olması gerekenden daha büyük komponent padleriyle tasarlanması ve tamamen dip komponentlerden oluşması sayesinde gelişmiş lehimleme ekipmanları ve lehimleme tekniklerine gerek duymadan rahatlıkla lehimlenebilir.

Elektronik konusunda tecrübesi olmayan kişiler bile basit bir eğitim ve temel ekipmanlar ile Lazyboard’u toparlayabilir. Hatta bende bu kartı kendi atölyemdeki profesyonel ekipmanlarım yerine robo90.com üzerinden sunduğumuz uygun fiyatlı bir lehimleme seti ile lehimledim. Bu lehimleme setini incelediğim ve temel seviyede lehimin nasıl yapıldığını anlattığım videoyu izlemek isterseniz aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.


Bu video içerisinde lehim teli alakalı özel bir bölüm bulunuyor. O kısmı özellikle izlemenizi ve mümkünse kaliteli bir lehim teli temin etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca ben de videoda kullandığım kendi Lazyboard’umu bu set ile lehimledim ve tüm süreci video olarak kaydettim.

Lehimleme Tablosu

Lazyboard’u lehimlemek için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Hangi komponentin nereye lehimleneceği aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Kişisel önerim lehimleme sırasında tabloyu referans alarak, tablodaki sırayla komponentleri lehimlerseniz daha kolay bir lehimleme süreci yaşarsınız.

Mekanik switchlerin ledlerini eklemek isterseniz önce switchleri sonra switchlerin üstüne ledleri lehimlemeniz gerektiğini unutmayın.

R10, R11, R12, R13, R14, R15220 ohm direnç ( kırmızı-kırmızı-kahve-altın)
R1, R3, R1810k ohm direnç ( kahve-siyah-turuncu-altın)
R171k ohm direnç ( kahve-siyah-kırmızı-altın)
R16100 ohm ( kahve-siyah-kahve-altın)
R91.5k ohm ( kahve-yeşil-kırmızı-altın )
R62.2k ohm ( kırmızı-kırmızı-kırmızı-altın)
R53.3k ohm ( turuncu-turuncu-kırmızı-altın)
R233k ohm ( turuncu-turuncu-turuncu-altın)
R44.7k ohm ( sarı-mor-kırmızı-altın)
R7, R868 ohm ( mavi-gri-siyah-altın)
J1( USB-B Dişi konnektör)
D11N5819 Diyot Komponent Yönüne Dikkat!! (görsel 1)*
D2, D33.6V 500mW Zener Diyot Komponent Yönüne Dikkat!! (görsel 1)*
U1Entegre Yatağı Komponent Yönüne Dikkat!! (görsel 2)**
U2Tsop2235 Kızılötesi Alıcı Nazik İşçilik Gerekiyor!! (görsel 3)**
Q12n2222 Transistör Komponent Yönüne Dikkat!! (görsel 4)**
S1, S2, S3, S4, S5, S6Outemu Mekanik Switch Açıklamayı Okuyunuz (görsel 5)**
C1, C20.1uF mercimek kondansatör ( 104 )
J22×3 Header Açıklamayı Okuyunuz (görsel 6)**
Ledler3mm Mantar Led Açıklamayı Okuyunuz (görsel 5)**

Görsel 1 – Diyotlar kutuplu komponentlerdir. Lehimlerken yönlerine dikkat etmek gerekir. Görseldeki gibi lehimlediğinizden emin olunuz.

Görsel 2 – Entegre yatağının üzerindeki çentik U1 yazısına denk gelecek şekilde görseldeki gibi lehimlenmelidir. İlerleyen aşamalarda Attiny85 yine bu entegre üzerine çentikler denk gelecek şekilde takılacaktır.

Görsel 3 – Tsop2238 kızılötesi alıcı şekildeki gibi deliğine takıldıktan sonra kendine ayrılan yere bacakları bükülerek yatırılmalıdır. İsteğe göre komponent daha yüksekte kalacak şekilde de lehimlenerek alıcının görüşü arttırılabilir.

Görsel 4 – Transistör yönlü bir komponenttir ve görseldeki gibi lehimlenmelidir. Bacaklarını yuvasına girecek şekilde nazikçe bükebilirsiniz. Hafif havada kalarak lehimlenecektir.

Görsel 5 – Lazyboard Outemu switchler ile tanıtılsa da çok sayıda mekanik switch destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Hem farklı switchleri desteklemesi hem de kolay lehimlenebilmesi için padleri büyük çizilmiştir. Komponenti lehimlerken switch pcb üzerinde kayabilir ve yamuk lehimlenebilir ve ledlerin girişi zorlanabilir. Switch’i düz bir şekilde lehimlemek için dikkat ediniz. Yukarıda bahsettiğim Lazyboard lehimleme videosunda bu durum ile alakalı bir tüyo verdim, bakmak isteyebilirsiniz.
Ledler switchlerin üzerine kendi yuvalarına oturtulduktan sonra lehimlenecektir. Tüm ledlerin uzun bacakları PCB üzerinde USB konnektörün olduğu tarafa bakacak şekilde lehimlenmelidir.

Görsel 6 – Bu header’i lehimlemenize gerek yok. İleri seviye kullanıcılar farklı ihtiyaçları için dışarıdan ATtiny85 pinlerine erişmek isterlerse diye bırakılmış bir kısım. Eagle dosyaları üzerinden pinlerin detayları incelenebilir.

Lehimleme işlemi bittikten sonra elektronikçi yan keskisi ile komponentlerin uzun bacaklarını kesmeyi unutmayın.

Micronucleus Bootloader Kurma

Lazyboard USB üzerinden doğrudan programlabilir şekilde geliştirilmiştir. Bunun için ATtiny85 mikrodenetleyici içerisine özel bir bootloader yani önyükleyici kurmak gerekiyor. Micronucleus adındaki bu özel bootlader sayesinde ATtiny85 USB üzerinden programlanabilir hale geliyor.

Eğer robo90.com üzerinden demonte ya da kullanıma hazır lehimlenmiş bir Lazyboard satın aldıysanız bu bootlader bizim tarafımızdan kurulmuş ve Lazyboard içerisine ledleri açıp kapatan örnek bir kod yüklenmiş halde size gelir. USB kabloyu bağladığınızda direkt ledler yanıp sönmeye başlar. Fakat kendinize ait ya da başka bir yerden satın aldığınız ATtiny85’ler için bu bootloader’ı sizin yüklemeniz gerekir. Merak etmeyin bu işlem içinde detaylı bir video hazırladık aşağıdaki video da işinizi görecektir.


ATtiny85 üzerine bootlader kurduktan sonra artık Lazyboard üzerine mikrodenetleyiciyi takabilirsiniz. Çip üzerindeki çentik, kart üzerindeki entegre yatağının çentiği ile aynı yönde olmalıdır. Yani U1 yazısına bakacak şekilde takmalısınız.

Lazyboard’u Kodlama

Lazyboard’u kodlamak aslında Digispark kodlamak ile aynı. Digispark ile alakalı temeller Lazyboard için de birebir geçerlidir. Aslında Lazyboard’u çeşitli çevre bileşenlerinin eklendiği bir Digispark kartı gibi görebilirsiniz ve bu üzerindeki donanımları asgari düzeyde çalıştırmak son derece basittir. Fakat onu macropad olarak kullanmak ve bilgisayar ortamında istediğiniz işleri yaptırmak kodlama bilginiz ile alakalıdır.

Bu kısımda Lazyboard üzerindeki donanımların nasıl kontrol edileceğini anlatıp sizlere bazı örnek kullanımlar göstereceğim. Sizler de kendi örneklerinizi yorumlar kısmında ya da info@lezzetlirobottarifleri.com üzerinden paylaşırsanız yazıya eklerim.


Hazırlamış olduğunuz kodları Lazyboard’a yüklemek için 2. kısımda verdiğim Digispark kurulumunu anlatılan videodaki metodu kullanmanız gerekiyor. Arduino IDE üzerindeki gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra yükleme tuşuna basınca editörün kartı tak uyarısı ile beraber takarak yükleme işlemi yapılabilir.

Lazyboard en temel manada 3 birimden oluşur. Bunlar mekanik switchler, kızılötesi alıcı ve led’lerdir. Devre şeması ve aşağıdaki örnek kodlardan faydalanarak bu donanımların nasıl kontrol edilebileceğini anlayabilirsiniz.

Önemli not: digispark üzerinde dijital işlemler direkt pin ismi ile yapılır. Analog işlemler için ise analog port numarasını kullanmanız gerekiyor. Lazyboard’da mekanik tuşlar PB2 pinine bağlıdır. Bu pin “input 1” portunu kullanır. Bu yüzden analog işlemlerde pin referansı için 1 kullanmamız gerekiyor. Daha detaylı bilgi için Digispark’ın ilgili wiki sayfasının linki bırakıyorum:
http://digistump.com/wiki/digispark/tutorials/basics

Önemli not 2: Lazyboard kartınızı aldıktan sonra aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz kodları doğrudan deneyebilirsiniz. Ancak küçük bir ihtimallede olsa tekrardan kalibre etmeniz gerekebilir. Bu durumda tek yapmanız gereken Analog Değer Okuma maddesindeki kodu kullanarak butonlarınızdan gelen verilere göre koddaki değerleri değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Kütüphane Kurulumu

Lazyboard’ı kodlamadan önce Türkçe klavye desteği için kütüphane kurmamız gerekmekte. Kütüphaneyi buradan indirebilirsiniz github, kütüphane kurmayı bilmiyor iseniz buradaki içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kütüphaneyi kullanırken türkçe klavye düzeni kullandığımızı belirtmemiz gerekiyor bunun içinde kodun başına aşağıdaki kodu yazmamız gerekmekte.

#define kbd_tr_tr
#include "DigiKeyboard.h"

Ledlerin Kontrolü

Ledler ATtiny85’in PB1 portuna bağlanmış bir transistör yardımı ile topluca kontrol edilebilir. Ledleri birbirinden bağımsız tek tek sürmek mümkün değil. Aşağıdaki örnek kod ile ledleri kontrol edebilirsiniz.

#define led 1

void setup() {
  pinMode(led, OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(led, HIGH);   
  delay(500);                      
  digitalWrite(led, LOW);    
  delay(500);                      
}

Analog Değer Okuma

Lazyboard üzerindeki Attiny85 dahili bir uart birimi ya da usb uart dönüştürücüsü olmadığı için analog okuduğumuz değerleri doğrudan seri monitöre aktaramayız. Ancak bununda bir hilesi var. Lazyboard’u bir klavye olarak tanıtıp bilgisayara komut gönderir gibi değerleri yazdırabiliriz.

// Türkçe klavye desteği ve kütüphanemizi ayarlıyoruz
#define kbd_tr_tr
#include "DigiKeyboard.h"

void setup() {
  // Lazyboardın kendisini ayarlaması ve kaza ile rastgele tuş göndermemesi
  // için gerekli başlangıç kodları
  DigiKeyboard.delay(2500);
  DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
}

void loop() {
  
  // Mekanik switchlerden okunan değer data isimli değişkene kayıt edilir
  int data = analogRead(1);
  // Okunan değer 100den büyük ise
  if ( data > 100)
  {
    // Klavyeden "Okunan Deger" yazısı ve data verisinin yazdırılması
    // ÖNEMLİ: kütüphane oluşan hatalardan dolayı ğ harfini desteklememektedir
    DigiKeyboard.print("Okunan Deger:   ");
    DigiKeyboard.print(data);
    // Enter tuşuna basılması
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);
    while (analogRead(1) > 100);
  }
  // Analog okumadaki karasızlıkları engellemek için kısa bir bekleme
  DigiKeyboard.delay(50);
}

Mekanik Switch Kontrolü

ATtiny85 çok yetenekli bir mikrodenetleyici olsa da bacak sayılarının azlığı onu çoğu zaman kısıtlar. Lazyboard projesinde de butonlar birbirine dirençler ile seri bağlanmış buton mantığı ile okunur. Aslında bu durumu devre şeması üzerinden daha rahat gözlemleyebilirsiniz.


Şemadan da gözlemleyebileceğiniz üzere S6 tuşuna bastığınızda 2.2K bir direnç ile 10K üzerinden bir gerilim bölücü sayesinde değer okuması gerçekleşiyor. S5 tuşuna bastığınızda ise 3.3K + 2.2K = 5.5K üzerinden bir gerilim bölücü çalışıyor ve ona göre bir voltaj ATtiny85 tarafına iletiyor. İşte bu iletilen voltaj değerlerini tespit ederek hangi butona basıldığını anlamamız mümkün. Aşağıdaki kodu incelerseniz bu değerleri görebilir ve hangi butona ne yaptırmak istiyorsanız bunun için kodun neresini değiştirmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

#define kbd_tr_tr
#include "DigiKeyboard.h"

void setup() {
  DigiKeyboard.delay(2500);
  DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
}

void loop() {

  int data = analogRead(1);
  if ( data > 100)
  {
   
    if (data > 933) {
      DigiKeyboard.print("buton 6 basıldı");
      //buton 6 basılınca yapılacak faaliyetler
    }
    else if (data > 747) {
      DigiKeyboard.print("buton 5 basıldı");
      //buton 5 basılınca yapılacak faaliyetler
    }
    else if (data > 577) {
      DigiKeyboard.print("buton 4 basıldı");
      //buton 4 basılınca yapılacak faaliyetler
    }
    else if (data > 421) {
      DigiKeyboard.print("buton 3 basıldı");
      //buton 3 basılınca yapılacak faaliyetler
    }
    else if (data > 249) {
      DigiKeyboard.print("buton 2 basıldı");
      //buton 2 basılınca yapılacak faaliyetler
    }
    else  {
      DigiKeyboard.print("buton 1 basıldı");
      //buton 1 basılınca yapılacak faaliyetler
    }

    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER); // enter tuşuna basar
    while (analogRead(1) > 100);
  }

}

Kumanda ile Kontrol

Kumanda Tuş Tanıtımı

Lazyboard üzerindeki kızılötesi alıcı sayesinde kumandadan gelen sinyalleri okuyabilir. Bu özelliğini kullanarak örneğin film veya dizi izlerken kumanda yardımı ile bilgisayarınızın sesini azaltıp arttırabilirsiniz. Ancak bu özelliği kullanmadan önce kumandamızın tuşlarının HEX kodlarını bulmalıyız. Bunun için aşağıdaki örnek kodu kullanabilirsiniz.

//Klavye özelliği için klavye kütüphanelerini ekliyoruz
#define kbd_tr_tr
#include "DigiKeyboard.h"

//IR okuyucumuzun bağlı olduğu pini yazıyoruz. Lazyboard için 0 pinidir
const byte IRpin = 0;  

//IR okuma fonksiyonunun doğru çalışması için gerekli değişkenleri tanımlıyoruz
volatile boolean remote = false;
volatile unsigned long irCode = 0;

void setup() {

  //IR okuyucumuzun bağlı olduğu pini giriş olarak ayarlıyoruz
  pinMode(IRpin, INPUT);

  // Lazyboardın kendisini ayarlaması ve kaza ile rastgele tuş göndermemesi
  // için gerekli başlangıç kodları
  DigiKeyboard.delay(2500);
  DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
}

void loop() {
  //IR okuyucumuz sinyal algılamadığında HIGH yani 1 verir 
  if (digitalRead(IRpin)) {
    remoting();
  } else {

    //Sinyal algılamaya başladığında okuduğu veriyi Klavye yardımı ile bilgisayarımıza yazdırıyoruz
    DigiKeyboard.println(irCode, HEX);
  }
  // Okuma fonksiyonunun doğru çalışması için bu kodu eklememiz gerekmekte
  remote = true;
}


//IR okuma fonksiyonu
void remoting()  
{
  if (remote) {
    remote = false;
    unsigned long T;
    for (byte n = 0; n < 32; n++) {
      do {
        T = pulseIn(IRpin, HIGH, 2200);
      } while (T < 64);
      bitWrite(irCode, n, T > 1120);
    }
  }
}

Kumanda ile Klavye Kontrolü

Lazyboard’a kumandamızın tuşlarını tanıttıktan sonra örnek kodumuzdaki gibi eklemeler yaparak istediğiniz tuşa bastırabilirsiniz.

Önemli Not: Fonksiyonları fazla uzatmamaya dikkat ediniz çünkü Attiny85 bazen sizin gönderdiğiniz verilere yetişemeyebilir.

//Klavye özelliği için klavye kütüphanelerini ekliyoruz
#define kbd_tr_tr
#include "DigiKeyboard.h"

//IR okuyucumuzun bağlı olduğu pini yazıyoruz. Lazyboard için 0 pinidir
const byte IRpin = 0;

//IR okuma fonksiyonunun doğru çalışması için gerekli değişkenleri tanımlıyoruz
volatile boolean remote = false;
volatile unsigned long irCode = 0;

void setup() {

  //IR okuyucumuzun bağlı olduğu pini giriş olarak ayarlıyoruz
  pinMode(IRpin, INPUT);

  // Lazyboardın kendisini ayarlaması ve kaza ile rastgele tuş göndermemesi
  // için gerekli başlangıç kodları
  DigiKeyboard.delay(2500);
  DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
}

void loop() {
  //IR okuyucumuz sinyal algılamadığında HIGH yani 1 verir
  if (digitalRead(IRpin)) {
    remoting();
  } else {
    // 1. Tuşa basıldı ise
    if (irCode == 0xE718FF00) {
      DigiKeyboard.println("Up");
      irCode = 0;
    }
    // 2. Tuşa basıldı ise
    else if(irCode == 0xAD52FF00)
    {
      DigiKeyboard.println("Down");
      irCode = 0;
    }
  }
  // Okuma fonksiyonunun doğru çalışması için bu kodu eklememiz gerekmekte
  remote = true;
}


//IR okuma fonksiyonu
void remoting() {
  if (remote) {
    remote = false;
    unsigned long T;
    for (byte n = 0; n < 32; n++) {
      do {
        T = pulseIn(IRpin, HIGH, 2200);
      } while (T < 64);
      bitWrite(irCode, n, T > 1120);
    }
  }
}

Lazyboard ile Tuş Kombinasyonu Yapma

Bazı durumlarda aynı anda birden fazla tuşa aynı anda basmamız gerekebilir bu durumlarda aşağıdaki kodu kullanıyoruz.

DigiKeyboard.sendKeyStroke()

Örneğin bir kopyala yapıştır işlemi yapmamız gerektiğinde

DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_C , MOD_CONTROL_LEFT); 
// KEY_C C Harfini, MOD_CONTROL_LEFT ise Sol CTRL tuşunu karşılar
DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_V , MOD_CONTROL_LEFT);
// KEY_V V Harfini, MOD_CONTROL_LEFT ise Sol CTRL tuşunu karşılar

Bazen de aynı anda 3 tuşa basmamız gerekir örneğin windowsta belirli bir alanın ekran görüntüsünü alırken bunun gibi 3 tuşlu kombinasyonlarda aşağıdakine benzer bir kod kullanmamız gerekir.

DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_S, MOD_GUI_LEFT | MOD_SHIFT_LEFT);
//KEY_S S Harfini, MOD_GUI_LEFT Sol Windows tuşunu, MOD_SHIFT_LEFT Sol Shift tuşunu karşılar

Aşağıda işinize yarayabilecek tuş karşıkları bulunmaktadır.

MOD_CONTROL_LEFT   = Sol Control Tuşu
MOD_SHIFT_LEFT     = Sol Shift Tuşu
MOD_ALT_LEFT       = Sol Alt Tuşu
MOD_GUI_LEFT       = Sol Windows Tuşu

MOD_CONTROL_RIGHT  = Sağ Control Tuşu
MOD_SHIFT_RIGHT    = Sağ Shift Tuşu
MOD_ALT_RIGHT      = Sağ Alt Tuşu
MOD_GUI_RIGHT      = Sağ Windows Tuşu

İngilizce’de de olan harfler için KEY_ atamasını kullanabilirsiniz _’den sonra istediğiniz harfi yazabilirsiniz. Türkçe karakterler için .print() fonksiyonunu kullanmanız gerekmektedir bazı uygulamalar .print() fonksiyonu ile sorun çıkartabilirler o yüzden tuş atamalarınızı mümkün olduğunca İngilizce’de de olan harflerden yaparsanız sizin için daha kolay olur.

Lazyboard ile Uygulama Kısayolu Oluşturma

Lazyboard’u kullanarak sıklıkla kullandığınız uygulamaları tek tuşa atayarak onların çalıştırma dosyalarını bulmakla vakit kaybetmeden uygulamayı açabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte biz aklımıza gelen en çok kullandığımız programları kaydettik sizde benzer yolla kendinize göre düzenleyebilirsiniz

//Klavye özelliği için klavye kütüphanelerini ekliyoruz
#define kbd_tr_tr
#include "DigiKeyboard.h"

void setup() {
  // Lazyboardın kendisini ayarlaması ve kaza ile rastgele tuş göndermemesi
  // için gerekli başlangıç kodları
  DigiKeyboard.delay(2500);
  DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
}

void loop() {
  int data = analogRead(1);
  if (data > 100) {
   if (data > 933) {
    // Windows Çalıştır uygulamasının açılması
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_R, MOD_GUI_LEFT);
    DigiKeyboard.delay(500);
    // CMD uygulamasını açma
    DigiKeyboard.print("cmd");
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);
    DigiKeyboard.delay(600);

    // Eagle Uygulamasının kurulu olduğu dosyaya gitme
    DigiKeyboard.print("cd C:\/");
    DigiKeyboard.print("EAGLE 9.6.2/");
    DigiKeyboard.delay(500);
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);

    // Eagle uygulamasını açma
    DigiKeyboard.print("eagle.exe");
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);
    DigiKeyboard.delay(500);

    // CMD uygulamasını kapatmak
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_F4, MOD_ALT_LEFT);
  } else if (data > 747) {
    // Windows Çalıştır uygulamasının açılması
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_R, MOD_GUI_LEFT);
    DigiKeyboard.delay(500);

    // CMD uygulamasını açma
    DigiKeyboard.print("cmd");
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);
    DigiKeyboard.delay(600);
    // Arduino Uygulamasının kurulu olduğu dosyaya gitme
    DigiKeyboard.print("cd C:\/");
    DigiKeyboard.print("Program Files\/");
    DigiKeyboard.print("Arduino IDE/");
    DigiKeyboard.delay(500);
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);
    DigiKeyboard.delay(500);

    // Arduino uygulamasını açma
    // DigiKeyboard.sendKeyStroke(0x35); fonksiyonunu kullanma sebebimiz kodun altındaki notta yazmaktadır
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(0x35);
    DigiKeyboard.print("Arduino IDE.exe");
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(0x35);
    DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);

    // Arduino IDE'de cmd yi kapatmıyoruz çünkü onu kapattığımızda arduinoda kapanıyor
    DigiKeyboard.delay(500);
  } else if (data > 577) {
    //buton 4 basılınca yapılacak faaliyetler
  } else if (data > 421) {
    //buton 3 basılınca yapılacak faaliyetler
  } else if (data > 249) {
    //buton 2 basılınca yapılacak faaliyetler
  } else {
    //buton 1 basılınca yapılacak faaliyetler
  }

  DigiKeyboard.sendKeyStroke(KEY_ENTER);  // enter tuşuna basar
  while (analogRead(1) > 100);
 }
}

Önemli not: Bazı uygulamaların isimlerinde boşluk olduğu için onları çalıştırmak normalden farklı. Örneğin eagle uygulamasını direk eagle.exe yazarak çalıştırabiliyoruz. Ancak Arduino idenin dosyası için “Arduino IDE.exe” yazmamız gerekiyor ” işareti boşluklu uygulama ve dosyalarda gerekmektedir. ” İşaretini koymak içinde 0x35 tuşunu göndermemiz gerekmektedir.

Zaman içersinde daha fazla örnek uygulama ekleeyerek içeriğimizi canlı tutmaya devam edeceğiz. Gelişmeleri kaçırmamak için discordumuza katılabilirsiniz.

Bu Yazı Lazyboard: Üşengeç ama Üretken Kişiler İçin Kişiselleştirilebilir Macropad İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/lazyboard-usengec-ama-uretken-kisiler-icin-kisisellestirilebilir-macropad/feed/ 31
Elektronik Kartvizit Yapımı https://lezzetlirobottarifleri.com/elektronik-kartvizit-yapimi/ https://lezzetlirobottarifleri.com/elektronik-kartvizit-yapimi/#comments Tue, 30 Aug 2022 10:24:14 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=6098 İş aradığım dönemde, başvurduğum firmayı etkilemek için yapmayı planladığım kartvizit projesi, arkadaşlarımla kendi firmamızı kurmamızla rafa kalkmıştı. Geçtiğimiz günlerde bu kartvizit konusu tekrar gündeme gelince projeyi hayata geçirdim. Bu videoda NFC ve USB desteği olan elektronik bir kartvizit yaptım. İyi seyirler 🙂 Yeni şirketimiz www.robo90.com’a...

Bu Yazı Elektronik Kartvizit Yapımı İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
İş aradığım dönemde, başvurduğum firmayı etkilemek için yapmayı planladığım kartvizit projesi, arkadaşlarımla kendi firmamızı kurmamızla rafa kalkmıştı. Geçtiğimiz günlerde bu kartvizit konusu tekrar gündeme gelince projeyi hayata geçirdim. Bu videoda NFC ve USB desteği olan elektronik bir kartvizit yaptım. İyi seyirler 🙂

Yeni şirketimiz www.robo90.com’a göz atabilirsiniz

⭐ Beni twitter’dan da takip edebilirsiniz: twitter.com/omer_faruk_ucar

Şematik dosyası: https://drive.google.com/file/d/1aE3jJC-DJu-a1kz7327pOr-Co2jP-ddC/view?usp=sharing

Board dosyası: https://drive.google.com/file/d/12swSwnCsm-zENlpVWxrndaoDq_9VZEJi/view?usp=sharing

Videoda bahsettiğim açık kaynak projeler:
Loann Boudin: https://www.instructables.com/PCB-Business-Card-With-NFC/
Micheal Ciuffo: https://ch00ftech.com/2013/03/25/making-a-cooler-business-card/

Attiny85 Kartı Satın Almak İçin: https://www.robo90.com/arama?q=attiny85
Attiny85 Programlamak İçin Kaynak: https://create.arduino.cc/projecthub/alaspuresujay/use-an-attiny85-with-arduino-ide-07740c

Bu Yazı Elektronik Kartvizit Yapımı İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/elektronik-kartvizit-yapimi/feed/ 10
Fiyatına Göre En iyi 3D Yazıcı Ender-3 S1 mi? (İnceleme Videosu) https://lezzetlirobottarifleri.com/fiyatina-gore-en-iyi-3d-yazici-ender-3-s1-mi-inceleme-videosu/ https://lezzetlirobottarifleri.com/fiyatina-gore-en-iyi-3d-yazici-ender-3-s1-mi-inceleme-videosu/#respond Thu, 23 Jun 2022 11:06:33 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=6085 👉 Online Mağazamız: http://robo90.com/?utm_source=lrt&utm_medium=blog+ender3+s1 Creality Ender modellerinin boş versiyonları bol bol kullanmış birisi olarak S1 modelini bir süredir deneyimlemek istiyordum. Hazır Robo90 tarafında satışları hızlanmış ve sevkiyatlar yüklü hale gelmişken bir tanesini açıp kullanalım dedim. Makine gerçekten çok şaşırtıcı. Bakalım beğenecek misiniz? 👉 Ender-3 S1:...

Bu Yazı Fiyatına Göre En iyi 3D Yazıcı Ender-3 S1 mi? (İnceleme Videosu) İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
👉 Online Mağazamız: http://robo90.com/?utm_source=lrt&utm_medium=blog+ender3+s1

Creality Ender modellerinin boş versiyonları bol bol kullanmış birisi olarak S1 modelini bir süredir deneyimlemek istiyordum. Hazır Robo90 tarafında satışları hızlanmış ve sevkiyatlar yüklü hale gelmişken bir tanesini açıp kullanalım dedim. Makine gerçekten çok şaşırtıcı. Bakalım beğenecek misiniz?

👉 Ender-3 S1: https://www.robo90.com/creality-ender-3-s1-3d-yazici?utm_source=lrt&utm_medium=blog+ender3+s1
👉 3D Yazıcı Geliştirme Kitleri ve Yedek Parçaları: https://www.robo90.com/3d-yazici-parcalari?utm_source=lrt&utm_medium=blog+ender3+s1

00:00 – 02:09 Giriş
02:09 – 02:57 Kargo Ve Kutu Açılışı
02:57 – 04:40 Kurulum
04:40 – 05:23 Kalibrasyon
05:23 – 12:50 Tasarım Ve Teknik Detaylar
12:50 – 13:31 Yazılım
13:31 – 18:44 Test Baskıları
18:44 – 22:03 Sonuç: S1 Almaya Değer mi?

Videoda Kullanılan Modeller:
Batman Modeli – by Eastman3D – https://www.thingiverse.com/thing:4543815
Phil A Ment – by MatterHackers – https://www.thingiverse.com/thing:2557603
Mother’s Day Sculpture – by MakePrintable – https://www.thingiverse.com/thing:1541512
3DBenchy – by CreativeTools – https://www.thingiverse.com/thing:763622
Chess – Classic Set – by SteedMaker – https://www.thingiverse.com/thing:34017
Eiffel tower – by Newcandle – https://www.thingiverse.com/thing:912478
RC car tire – by meez – https://www.thingiverse.com/thing:33160
Parametric Wrench in OpenSCAD – by triffid_hunter -https://www.thingiverse.com/thing:11647

👉 Discord sunucusu: https://discord.gg/8MVnu59tkx

Bu Yazı Fiyatına Göre En iyi 3D Yazıcı Ender-3 S1 mi? (İnceleme Videosu) İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/fiyatina-gore-en-iyi-3d-yazici-ender-3-s1-mi-inceleme-videosu/feed/ 0
DRV8833 Nasıl Kullanılır? https://lezzetlirobottarifleri.com/drv8833-nasil-kullanilir/ https://lezzetlirobottarifleri.com/drv8833-nasil-kullanilir/#respond Wed, 16 Mar 2022 17:53:18 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5971 Herkese merhabalar ben Efe Bostancı. Bu yazımızda Türkiye’de çok fazla kaynağı olmayan ama diğer motor sürücülerden daha kullanışlı DRV8833 motor sürücünün nasıl kullanıldığını göreceğiz. Çaylar hazırsa kolay gelsin. DRV8833 Nedir? DRV8833; 3-10v arası çalışan ve kendine ait bazı özellikleri olan mini bir motor sürücüdür, diğer...

Bu Yazı DRV8833 Nasıl Kullanılır? İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Herkese merhabalar ben Efe Bostancı. Bu yazımızda Türkiye’de çok fazla kaynağı olmayan ama diğer motor sürücülerden daha kullanışlı DRV8833 motor sürücünün nasıl kullanıldığını göreceğiz. Çaylar hazırsa kolay gelsin.

DRV8833 Nedir?

DRV8833; 3-10v arası çalışan ve kendine ait bazı özellikleri olan mini bir motor sürücüdür, diğer motor sürücülerin aksine boyutu küçük olduğu için sınırlı alan projelerinde bayağı iş görür.

Kullanımı Ve Şeması:

Çizmiş olduğum şema sizlere faydalı olacaktır:

Açıklamak gerekirse kartın fotoğrafa göre üst kısmındaki mavi , yeşil, koyu kırmızı, turuncu kablolar PWM bağlantılarıdır PWM dışında bir yere bağlarsanız çalışmaz. PWM lerin ortasında bulunan pinlerde olmazsa olmaz GND, VCC dir, Alt kısımdaki kablolardan yine koyu kırmızı olan pin, motorları çalışması için her zaman HIGH (1, true) olması gerekiyor. Diğer pinler motor pinleridir 2-4 adet DC motor sürebilirsiniz. (+,- fark etmiyor)

örnek kod olarak:

void setup()
{
  pinMode(2, 1);
  pinMode(5, 1);
  pinMode(6, 1);
  pinMode(9, 1);
  pinMode(10, 1);
}

void loop()
{
  digitalWrite(2, 1);

//--------dijital--------

  digitalWrite(5, 1);
  digitalWrite(6, 0);
  digitalWrite(9, 1);
  digitalWrite(10, 0);
  delay(5000);

  digitalWrite(5, 0);
  digitalWrite(6, 1);
  digitalWrite(9, 0);
  digitalWrite(10, 1);
  delay(5000);

//--------analog----------

  analogWrite(5, 128);
  analogWrite(6, 0);
  analogWrite(9, 128);
  analogWrite(10, 0);
  delay(5000);

  analogWrite(5, 0);
  analogWrite(6, 128);
  analogWrite(9, 0);
  analogWrite(10, 128);
  delay(5000);
}

(iyi anlaşılması için direkt pin isimleri ile kodu yazdım değişken atamadım.)

2 numaralı pin alt taraftaki koyu kırmızı pindir o pine 1,HIGH dedikten sonra motorun pinlerini bir led gibi kontrol edebilirsiniz
ister

  digitalWrite(5, 1);
  digitalWrite(6, 0);
  digitalWrite(9, 1);
  digitalWrite(10, 0);
  delay(5000);

  digitalWrite(5, 0);
  digitalWrite(6, 1);
  digitalWrite(9, 0);
  digitalWrite(10, 1);
  delay(5000);

yukarıdaki gibi dijital olarak

  analogWrite(5, 128);
  analogWrite(6, 0);
  analogWrite(9, 128);
  analogWrite(10, 0);
  delay(5000);

  analogWrite(5, 0);
  analogWrite(6, 128);
  analogWrite(9, 0);
  analogWrite(10, 128);
  delay(5000);

ister yukarıdaki gibi analog olarak kullanılabilir.

Diğer:

  • Model: DRV8833 2 Kanal DC Motor Sürücü
  • Giriş Gerilimi: 3V-10V
  • Tek H-köprü Çıkış Akımı: 1.5A (Maks.) (Çıkış Başına)
  • Aşırı akım koruması bulunmaktadır.
  • Kısa devre korumasu bulunmaktadır.
  • Düşük voltaj kitleme: Var
  • Aşırı Isınma Koruması: Var
  • Düşük güç uyku modu bulunmaktadır.
  • EEP Pin: Düşük seviye ise uyku modu
  • ULT Pin: Aşırı sıcaklık ve aşırı akım koruması durumunda çıkış düşük seviye vererek alarm sinyali üretir.
  • 4 Pinli maksimum 1.5A ihtiyacı duyan Step Motorlar kontrol edilebilir.
  • 2-4 DC motor kullanılabilir.

Satış:

Robo90 üzerinden DRV8833 2 Kanal DC Motor Sürücü ürününü sipariş verebilirsiniz.

Bu Yazı DRV8833 Nasıl Kullanılır? İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/drv8833-nasil-kullanilir/feed/ 0
Ucuz CNC Lazerle Evde PCB Üretmek https://lezzetlirobottarifleri.com/ucuz-cnc-lazerle-evde-pcb-uretmek/ https://lezzetlirobottarifleri.com/ucuz-cnc-lazerle-evde-pcb-uretmek/#respond Thu, 03 Mar 2022 16:39:51 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=6040 Kendi PCB ihtiyacımı PCBWay servisleri ile uzun zamandır karşılıyorum. Fakat bazen bazı ihtiyaçların hemen çözülmesi gerekiyor. İşte o anlar ütü ile birbirimize bakmaya başlıyoruz. Neyse ki artık bundan kurtuldum. CNC Lazer ile evde kendi pcb ihtiyaçlarımı (en azından basit olanları) rahatlıkla üretebiliyorum. Bu videoda size...

Bu Yazı Ucuz CNC Lazerle Evde PCB Üretmek İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Kendi PCB ihtiyacımı PCBWay servisleri ile uzun zamandır karşılıyorum. Fakat bazen bazı ihtiyaçların hemen çözülmesi gerekiyor. İşte o anlar ütü ile birbirimize bakmaya başlıyoruz. Neyse ki artık bundan kurtuldum. CNC Lazer ile evde kendi pcb ihtiyaçlarımı (en azından basit olanları) rahatlıkla üretebiliyorum. Bu videoda size bunu göstermek istedim. İyi seyirler 🙂

🚀Videoda kullanılan tüm elektronik malzemeler için www.robo90.com’a göz atabilirsiniz. Tüm linkler aşağıda 🤖

👉 Instagram: https://www.instagram.com/lezzetlirobottarifleri/
👉 Discord sunucusu: https://discord.gg/8MVnu59tkx

🚀 Tek linkle tüm malzemeler: https://www.robo90.com/ev-yapimi-pcb

👉 Projede Kullandığım Malzemeler:
1 — 10x15cm Fr2 Bakır Plaket – PCB — https://www.robo90.com/arama?q=bakir+plaket&utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
2 — Mini Drill – PCB Delme El Matkabı — https://www.robo90.com/mini-drill-pcb-delme-el-matkabi-6-18v?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
3 — Asetatlı Baskı Devre Kalemi – Kalın — https://www.robo90.com/edding-149m-asetatli-baski-devre-kalemi-kalin-siyah?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
4 — Asetatlı Baskı Devre Kalemi – İnce — https://www.robo90.com/edding-147s-asetatli-baski-devre-kalemi-ince-siyah?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb

👉 Sevdiğim Bazı Lazer Cihazlar ve Kuponlar (banggod sponsorlu linkler) – #Banggood Spring Trendy Sale
1 — https://ban.ggood.vip/11c5U (BG831789 $299.99 2022/02/28) (BGac6bf3 $309.99 2022/03/31)
2 — https://ban.ggood.vip/11c5V (BGb74847 299,99)
3 — https://ban.ggood.vip/11c5W (BGbb8fe9 589,99)
4 — https://ban.ggood.vip/11c5X (BGc1191a 299,99)
5 — https://ban.ggood.vip/11c5Y (BGacd29e $299.99 2022/02/28) (BG2ccf5f $319 2022/03/31)

👉Ayrıca bu ürünlere malzemelerine ihtiyacınız olabilir:
1 — ZD40B 40 Watt Yandan Vidalı Kalem Havya https://www.robo90.com/zd40b-40-watt-yandan-vidali-kalem-havya?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
2 — Lötfett Lehim Pastası – 50 gr https://www.robo90.com/lotfett-lehim-pastasi-50-gr?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
3 — Metal Lehim Sökme Pompası ZD-192A – Altın https://www.robo90.com/metal-lehim-sokme-pompasi-zd-192a-altin?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
4 — Havya Ucu Temizleme Teli – ZD-10W-2 – Kutulu https://www.robo90.com/havya-ucu-temizleme-teli-zd-10w-2-kutulu?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
5 — Kalem Havya Standı – Lehim Sehpası – https://www.robo90.com/kalem-havya-standi-lehim-sehpasi?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
6 — Pinax Tüp Lehim Teli – 5 Kanal – 1.2mm https://www.robo90.com/pinax-tup-lehim-teli-5-kanal-1?utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb
7 — Makaron – https://www.robo90.com/arama?q=makaron&utm_source=youtube&utm_medium=ev+yapimi+pcb

👉 YouTube Katıl butonu ile destek olmak için:
https://www.youtube.com/channel/UCnD05oNu5qPq_FwF_jfWIlg/join
👉 YouTube kanalımıza abone olmak için:
https://www.youtube.com/lezzetlirobottarifleri?sub_confirmation=1

Bu Yazı Ucuz CNC Lazerle Evde PCB Üretmek İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/ucuz-cnc-lazerle-evde-pcb-uretmek/feed/ 0
3D Baskı Problemleri ve Çözümleri https://lezzetlirobottarifleri.com/3d-baski-problemleri-ve-cozumleri/ https://lezzetlirobottarifleri.com/3d-baski-problemleri-ve-cozumleri/#comments Wed, 26 Jan 2022 20:52:08 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5840 Herkese merhabalar ben Efe Bostancı. Bugün tüm 3D yazıcı sahiplerinin canını sıkan yazıcı baskı sorunları ve çözümleri hakkında konuşacağız. 1. Hata: Yüzeyde Dalga ya da Yamukluk Neden? Titreşim ve dalgalanma problemi nozzle hareketi sırasında titremesi ile oluşabilen bir durumdur. Bu durum keskin bir yerden dönerken...

Bu Yazı 3D Baskı Problemleri ve Çözümleri İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Herkese merhabalar ben Efe Bostancı. Bugün tüm 3D yazıcı sahiplerinin canını sıkan yazıcı baskı sorunları ve çözümleri hakkında konuşacağız.

1. Hata: Yüzeyde Dalga ya da Yamukluk

Yüzeyde dalga ya da yamukluk oluşmasını gösteren kırmızı klasik xyz küp modeli

Neden?

Titreşim ve dalgalanma problemi nozzle hareketi sırasında titremesi ile oluşabilen bir durumdur. Bu durum keskin bir yerden dönerken yön değişikliği sırasında ani dönüş sonrası nozzle kafasında bir miktar dalgalanma veya titreşime yol açar. Bu yüzden baskı üzerinde görünen dalgalı bir etki yaratır.

Çözüm:

A) Kayış ayarları

Kayışlarınızın/Kasnaklarınızın çok bol ya da çok sıkı olması dalgalanmaya ve titremeye sebep olur. Hafif sıkı olması en idealidir.

B) Aşırı* hızlı yazdırma

Dalgalanma ve titreşimin en yaygın nedeni yazıcınızın çok hızlı hareket etmesidir. Yazıcı kafası aniden yön değiştirdiğinde burada bir miktar titreşim ve dalgalanma olabilir ve yazıcınızın mekanik yapısı bu titreşimi sönümlemeye yeterli olmayabilir. Yazdırma hızında yapacağınız ufak düşürümler ile bu sorunun giderilip giderilmediğini kontrol edebilirsiniz.

C) Yazılım hızlandırma

3D yazıcınızın elektronik cihazlarında çalışan ürün yazılımı, ani yön değişikliklerini önlemeye yardımcı olmak için tipik olarak hızlandırma ve sönümleme kontrolleri uygular.

Hızlanma ayarları, yazıcının hızının yavaşça artmasına ve ardından yön değiştirmeden önce yavaşça yavaşlamasına neden olur. Bu işlevsellik, dalgalanma ve titreşimi önlemek için çok önemlidir. Yazıcınızın ürün yazılımı ile rahat çalışıyorsanız, hızın daha kademeli olarak değişmesi için ivmelenme ayarlarını düşürmeyi deneyebilirsiniz.

2. Hata: Üst Katmanda Oluşan Çizgiler

Modelin üst katmanında oluşan çizgileri gösteren kırmızı kısmen düz kare bir modelin üstten görünümü

Neden?

Nozzle ni önceden basılmış bir katmanın üzerinde hareket ettiğinde bir iz bıraktığını fark edebilirsiniz. Bu genellikle en çok parçanızın üst katmanlarında görülür. Bu izler, nozzle in yeni bir konuma hareket etmeye çalışıp daha önce basılmış plastik üzerinde sürüklenmesiyle ortaya çıkar.

Çözüm:

A) Çok fazla plastik ekstruzyon

Doğrulamanız gereken ilk şey çok fazla plastik extruder etmediğinizdir. Çok fazla plastik extruder edildiğinde, her katman amaçlanandan biraz daha kalın olma eğiliminde olacaktır. Bu, nozzle her bir katman boyunca hareket etmeye çalıştığında, fazla plastiğin bir kısmını nozzle beraber eritecek anlamına gelir. Diğer ayarlara bakmadan önce, extruder hızınızın yüksek olup olmadığına bakınız.

3. Hata: Dış Katman ve Dolgu Arasında Birleşmeme (Boşluk Oluşma)

Dış Katman ve Dolgu Arasında Birleşmeme (Boşluk Oluşma) sorununu gösteren kare gri bir modelin ortasındaki dairesel kısım ile dikey çizgilerin arasında kalan boşluk

Neden?

3D yazdırılmış parçanızın her katmanı, dış hat çevresi ve dolgunun bir kombinasyonu kullanılarak oluşturulur. Çevreler, güçlü ve doğru bir dış cephe oluşturarak parçanızın ana hatlarını izler. Dolgu, katmanın geri kalanını oluşturmak için bu çevrelerin içine basılmıştır. Dolgu, hızlı baskıya izin vermek için tipik olarak basit bir desen kullanır.

Çözüm:

A) Yeterli anahat çakışması yok ya da yavaş:

Gcode yazılımınız, çevre anahatları ve dolgu arasındaki bağın gücünü ayarlamanıza izin veren bir ayar içerir. Bu ayar “dolgu” seçeneğinin altında dolgu çakışma oranı olarak yer alır ve sizin belirlediğiniz katman genişliğinin yüzdesi olarak bir değer içerir. Örneğin %20’lik bir dolgu çakışma oranı kullanıyorsanız ve dış yüzey ve dolgu arasında boşluklar gözlemliyorsanız dolgu çakışma oranını %30’a çıkarmanız probleminizi çözecektir. Eğer yine olmadı ise yazdırma hızını arttırabilirsiniz

4. Hata: İplik Oluşumu ve Tel Tel Olması

3d yazıcı ipliklenme / iplik oluşumu sorununu gösteren aralıklı 5 sütundan oluşan bir modelin görseli

Bu durum gerçekten çok sinir bozucu…. (bu ipliklerin giderilmesi için hafif çakmak tutabilirsiniz )

Neden?

Bu sorunun nedeni nozzleden çıkan filamentin yeterince geri çekip diğer parçaya geçmesidir. Bu sorun baskıdan sonra kolayca temizlense de iz kalabiliyor.

Çözüm:

Çözüm geri çekme ayarlarında oynama yapmaktır geri çekme hızı ve geri çekme mesafesini açarak ayarları; Geri çekme mesafesi en az 7 (eğer olmazsa 7 değerini arttırabilirsiniz ama değeri düşürürseniz daha fazla iplik kalacaktır.) ve Geri çekme hızını da 50 ms yapın

3d yazıcı geri çekme ayarlarının görseli

5. Hata: Baskıda Damla, Girinti Çıkıntı ve Fazlalık Oluşması

Baskıda Damla, Girinti Çıkıntı ve Fazlalık Oluşmasını gösteren siyah klasik test gemi modeli

Neden?

Bu durum ekstrüzyonun fazla olmasından kaynaklanır.

Çözüm:

Öncelikle bakmanız gereken şey makinenizin doğru ölçüde filament verip vermemesidir. filamentinizin herhangi bir yerine (borunun dışındaki yere) bir çizik atın sonra extruderi 10mm ya da daha farklı bir değerde hareket ettirin eğer çiziğiniz yer de hareket ettirdiğiniz uzunlukta hareket ettiyse (yani çizdiğiniz yerle hareket ettirdiğiniz mesafe aynı uzunlukta hareket ettiyse) o zaman motorların doğru çalışıp çalışmadığına bakınız.

6. Hata: Üst Katmanlarda Boşalma/Yamukluk

Aşırı sıcaklık nedeniyle üst katmanlarda erime boşalma veya yamukluk sorununu gösteren gri bir piramit modeli

Neden?

Extruderinizden çıkan PLA, 190 ila 210 C arasında olmalıdır. Eğer daha sıcak olur ya da çok hızlı olursa şekli yapamayıp direkt akıtabilir.

Çözüm:

Sıcaklığınızı kontrol edin. 190-210 derece olması gerekmektedir. Hızını ise bir diğer önemli koşuldur default hızınız aşağı yukarı bu şekilde olması gerekmektedir.

3d yazıcı yazdırma hızı ayarları ekranının görseli

7. Hata: Katmanlar Arasında Boşluk Olması

Katmanlar arasında boşluk oluşması ve bazı katmanların atlanmış gibi gözükmesini gösteren yeşil bir model

Neden?

Bu sorunun 2 nedeni olabilir. 1 sıcaklığınızın düşük olması, 2 kalibrasyonunuzun yukarda olması nozzlenin olması gerektiğinden azıcık daha üstte olması

Çözüm:

Sıcaklığınızın 190 ila 210 derece arasında olması gerekiyor (en uygun değerler ilk katmanı 200 diğer katmanları 190 derece ile ya da ilk katmanı 210 diğer katmanları 200 le basmaktır) bu aralıkta ise tabla kalibrasyonunuzu 1 kağıtla ayarlamanız gerekmektedir bu 2 işlemi yaptıktan sonra bu hata olmayacaktır.

8. Hata: Baskınızın Havada Desteksiz Basılan Yerlerinin Bazı Katmanlarının Birleşmemesi

Desteksiz basılan bazı kısımların birleşmeme sorununu gösteren beyaz bir model

Çözüm:

bu parçada makine parçayı havaya basmıştır böyle olmaması için her yere değil sadece o kısma destek basılmalıdır böylece havaya değil desteğe basılacaktır.

9. Hata: Baskının Alt Katmanlarının Yuvarlaklaşması/Büzülmesi/Katlanması

Baskının alt katmanlarının warping yani büzülmesi/kalkması/yuvarlaklaşmasını gösteren yeşil bir model

Çözüm:

A) çözüm eğer imkanınız varsa ısıtmalı tabla kullanın bu sayede kenarlar tabladan ayrılmayım kalkmayacaktır.

B) çözüm baskının iyi bir şekilde tablaya yapışmasını sağlayın bu bir mavi bant ya da pritt kullanmaktır.

Mavi maskeleme bandı

C) çözüm fanınızı biraz kısın ya da kapatın bu sayede hemen soğumayacak ve baskı tabladan ayrılmayacaktır.

10. Hata: Yazıcıdan Tık Tık Sesi Gelmesi

Bu bir baskı problemi değil fakat baskı problemlerine yol açama ihtimali var.

Çözüm:

Bu durum ilk katmanlarda oluyorsa nozzle tablaya değiyordur, bu nedenle filament dışarı çıkamayıp içerde birikiyordur bu durum için kalibrasyon ayarı yapmanız gerekmektedir

Eğer ilk katman dışında baskının ortalarında çıkıyor ise filamentiniz bir yere sıkışmış ya da extruderinizde bir hata olmuş olabilir kontrol ediniz.

11. Hata: Eksik ve Atlanan Katman

Genellikle fark edilmeyen ancak bazen kötü gözüküp bütünlüğü bozan bir hatadır. Bunun yazılımdan tutun mekanik olarak birçok sebebi olabilmektedir

3D modellerdeki eksik veya atlanan katmanları gösteren gri bir roket modeli

Çözüm:

A) Dilimleyici ayarlarında Z eksen hareket hızını azaltın.

B) Z ekseni serbestçe hareket edebiliyor mu emin olun. Filamentinizin makaradan sorunsuz çıktığından emin olun.

C) Z eksenini kontrol edin. eksen vidası (sertliği ya da gevşeyip çıkması), motoru, kasnağı vs.

D) eğer işe yaramaz ise Z ekseninin olduğu bölümü elden geçirip, yazılımınızı kontrol edin.

12. Hata: Yuvarlak Baskıların Oval Olması

Yazdırmak için bir daire ayarladığınızda ve bir oval baskı aldığınızda oldukça kafa karıştırıcı olabilir 😀

Yuvarlak modellerin oran(ratio) bozulması nedeniyle oval veya elips olmasını gösteren mor bir model

Çözüm:

A) Eksenleri, kayış gerginliğini, kasnakları ve dişlileri sıkı, temiz ve yerinde kontrol ediniz

B) Eksenlerden birinin yanlışlıkla yanlış girilmediğini görmek için dilimleyicideki farklı adımları/mm’yi kontrol ediniz.

13. Hata: Kötü Köprüleme

Köprüleme; desteksiz ve boş bir alana, aşağı sarkıtmadan, dümdüz yazdırmak demektir. Eğer makineniz bu köprülemeyi yapabiliyor ise işte o zaman harika ayarlarınız var demektir ^^

3D yazıcı köprüleme modeli örneğini gösteren sarı bir köprü modeli

ancak, yapamıyor ise hiç dert etmeyin ve aşağıyı okuyun:

Çözüm:

A) klasik çözüm: Köprü için ekstrüzyon çarpanını artırın.

B) Biraz uğraştırıcı ama farklı hızları deneyin yavaş basmak çoğu zaman daha iyi olabilir ancak sonuçlar değişebilir, bu nedenle deneme yapmak gerekiyor.

C) Köprüleme için fan hızınızı arttırın çünkü biz filamentin hemen soğuyup sertleşmesini ve aşağıya sarkmamasını istiyoruz.

D) Dilimleyicinizin gerçekten köprüleme modunu kullandığından emin olun. Simplify3D (bir zamanlar en sevdiğim dilimleyici idi ;)) kullanıyorsanız, ana hatlar arasında köprülemenin etkinleştirildiğinden emin olun.

E) Köprünüzü oluşturan hatların yönü veya köprünün başlangıç ​​ve bitiş bölgesini artırma gibi daha gelişmiş köprüleme seçeneklerini de deneyebilirsiniz

14. Hata: Tabladan Çıkmama Sorunu

Bu bir baskı problemi değil ancak baskı sonrası problemi.

Eğer daha yaşamadıysanız yaşamamak için tabla ayarınızın her zaman dengede olduğundan emin olun çünkü eğer nozzleniz olması gerektiğinden aşağıda ise tablanızı çizip, tablanızın içine basacaktır
ancak yaşadıysanız baskınızın birkaç saat soğumasını bekleyin ve sonra onu oradan spatula ile çıkarmaya çalışın çıkmıyorsa (gerçekten çok fazla denediyseniz) baskınızı kırmanız ve daha sonra çakmak ile ısıtıp spatulayla tekrar kazımanız gerekiyor 🙁 .

Modelin tabladan çıkmama sorununun görseli. Görselde spatula ile 3d yazıcı tablasına yapışan modelin kazınmaya çalışması gösteriliyor.


15. Hata: Tablaya Yapışmama Sorunu

Neden?

Bu sorunun 3 nedeni olabilir

1.si Filamentinizin yapısı ve özellikleri.
2.si tablanızın eskimesi ya da yıpranması.
3.sü tabla ayarınızın iyi olmaması. (bir a4 yardımı ile ayarlayabilirsiniz)
4. sü 1. ve 2. nedenden daha muhtemel nozzlenizin eskimiş ya da yanlarında pislik kalmış olma ihtimali var.

Çözüm:

  1. Hiçbir filamentin karşı koyamayacağı 3M mavi bantla tablanızı bantlayıp ona göre tabla ayarı yapabilirsiniz.
Mavi maskeleme bandı

2. Bu bant yerine daha kolay bulunabilecek kağıt bant ya da pritt/saç spreyi kullanabilirsiniz.
3. Tabla ayarı yapıp tablanızı iyice temizlemek. (cam sil gibi temizleyici sıvılar işinize yarayabilir)
4. Nozzlenizi değiştirip bir de öyle denemek. (tablanızı yine de temizlemeyi unutmayın)


Eğer sorunlarınız bunlardan biri değil ya da yardımcı olamadıysa Lezzetli Robot Tarifleri Discord sunucumuza gelebilirsiniz. Kolay gelsin


Görsel ve içerik bakımından yararlandığımız kaynaklar:

all3dp.com
rigid.ink
simplify3d.com

Bu Yazı 3D Baskı Problemleri ve Çözümleri İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/3d-baski-problemleri-ve-cozumleri/feed/ 25
Kediler İçin 3D Su Pınarı Yapımı https://lezzetlirobottarifleri.com/kediler-icin-3d-su-pinari-yapimi/ https://lezzetlirobottarifleri.com/kediler-icin-3d-su-pinari-yapimi/#comments Thu, 20 Jan 2022 13:12:06 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5786 Merhabalar ben Efe Bostancı bu yazıda sizlere evcil hayvanlarınız için su pınarı nasıl yapılır onu göstereceğim. Kendi çizmiş olduğum projenin .stl dosyalarını altta paylaşacağım oradan indirip kolaylıkla yapabilirsiniz. PROJENİN AMACI? Bu projenin amacı kediniz için bir su pınarı yapmak ama neden durgun su dururken böyle...

Bu Yazı Kediler İçin 3D Su Pınarı Yapımı İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>

Merhabalar ben Efe Bostancı bu yazıda sizlere evcil hayvanlarınız için su pınarı nasıl yapılır onu göstereceğim. Kendi çizmiş olduğum projenin .stl dosyalarını altta paylaşacağım oradan indirip kolaylıkla yapabilirsiniz.


PROJENİN AMACI?

Bu projenin amacı kediniz için bir su pınarı yapmak ama neden durgun su dururken böyle bir projeye ihtiyaç duyduk? Bunun nedeni kedilerin akan suyu ve akan suyun sesini çok sevmeleri, suyun sesinin verdiği ferahlama. Bu rahatlatan ses restoranlarda balık akvaryumları kullanılmasına bir örnektir. Hafif bir müzik ya da suyun sesini dinlemek, bizleri çok rahatlatır. Üstelik bu rahatlama kedilerde de geçerlidir.

Bir diğer neden ise durgun suyu iyi görememeleri. Kedilerin görüşleri oldukça iyi olmasına rağmen onlar durgun suyu görerek değil işiterek fark etmeye çalışırlar.
Ve en güzel nedene gelecek olursak kediler akan suyla oynamayı çok severler, kedilerin suyu sevmediğini düşünürüz. Oysaki kediler suya bayılır ve su ile oynamayı çok severler. Onlar tabiatları nedeni ile yıkanmayı sevmezler.


3D PARÇALAR VE MODELLER

Bu 3D modelde su motoru/pompası arkada kapalı bölmede, çalışma prensibi işe şu şekilde: Tabak gibi olan yere suyu dolduruyorsunuz su tabağın üstündeki yatay delikten motora akıyor, motor da suyu hortum ile yukarıya çıkartıp başlangıç noktasına döküyor. Bu şekilde devirdaim oluyor ve evcil hayvanınız mutlulukla içiyor.

DEVRE

Devremizde gerekli olan parçalar: 6V su motoru/pompası, 7.5mm çapında serum hortumu, 1 adet telefon adaptörü (output 5v~) ve son olarak kablo. Bunların dışında basmak için filament, sabitlemek için japon yapıştırıcı ve 3mm vida gerekiyor.

MONTAJ

1.ADIM:

2 numaralı parçayı, 1 numaralı yere oturtturup 3mm vida ile sıkıyoruz (NOT: 1 numaralı yerin içine su pompasını japon yapıştırıcısı ile yapıştırın ve serum hortumunu pompaya takıp 2 numaralı yere geçirin)

2.ADIM

Bastığınız tabaktaki delik ile 1. adımda oluşturmuş olduğunuz parçanın deliğini birbirine denk getirip arada hiç boşluk kalmayacak şekilde japon ile yapıştırınız.

Bunları işlemleri yaptıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler:

  1. Sabun ile yıkamayınız filamentin aralarına sabun girebilir
  2. Parçaları %10 ve daha fazla doluluk ile basın
  3. Proje bittikten sonra 1-2 saat sonra kullanmaya başlayın çünkü japon yapıştırıcısının kokusu hala üstünde olabilir ve kediniz hoşlanmayabilir

GEREKLİ LİNKLER

Malzeme listesi:


3D modeller:

https://github.com/Efe-Bostanci/3D-kedi-su-pinari–3D-cat-water-dispenser


Çizim uygulaması ve düzenleme dosyası:

Bu Yazı Kediler İçin 3D Su Pınarı Yapımı İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/kediler-icin-3d-su-pinari-yapimi/feed/ 9
NASA’nın Geliştirdiği Elektronik Kolyeyi Yaptım https://lezzetlirobottarifleri.com/nasanin-gelistirdigi-elektronik-kolyeyi-yaptim/ https://lezzetlirobottarifleri.com/nasanin-gelistirdigi-elektronik-kolyeyi-yaptim/#respond Wed, 19 Jan 2022 00:40:18 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5773 Selamlar!, NASA malum virüs ile mücadele etmek ve yayılımını önlemek için açık kaynak olarak yayınladığı bir kolye geliştirmiş. Ben de hemen bir tane yaptım ve deneyimledim. Sonuçlar ve yapım aşaması videoda. İyi seyirler 🙂 📄 Proje sayfası: https://github.com/nasa-jpl/Pulse 🚀 Tek linkle tüm malzemeler: https://www.robo90.com/elektronik-kolye 👉...

Bu Yazı NASA’nın Geliştirdiği Elektronik Kolyeyi Yaptım İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Selamlar!, NASA malum virüs ile mücadele etmek ve yayılımını önlemek için açık kaynak olarak yayınladığı bir kolye geliştirmiş. Ben de hemen bir tane yaptım ve deneyimledim. Sonuçlar ve yapım aşaması videoda. İyi seyirler 🙂

📄 Proje sayfası: https://github.com/nasa-jpl/Pulse

🚀 Tek linkle tüm malzemeler: https://www.robo90.com/elektronik-kolye

👉 Projede Kullandığım Malzemeler:
1 — Pololu 38 kHz IR Mesafe Sensörü
2 — 1027 Mini Titreşim Motoru
3 — 2N3906 PNP Transistör – BJT – TO-92
4 — Mini Sürgülü On/Off Switch 180 Derece (Slide) – 3 Pin
5 — CR2032 3V Para/Düğme Pil 
6 — CR2032 Para Pil Yuvası 
7 — Makaron
8 — 1K Direnç Paketi 

👉 Ayrıca bu lehimleme malzemelerine ihtiyacınız olabilir:
1 – ZD40B 40 Watt Yandan Vidalı Kalem Havya
2 – Lötfett Lehim Pastası – 50 gr 
3 – Metal Lehim Sökme Pompası ZD-192A – Altın 
4 – Havya Ucu Temizleme Teli – ZD-10W-2 – Kutulu 
5 – Kalem Havya Standı – Lehim Sehpası
6 – Pinax Tüp Lehim Teli – 5 Kanal – 1.2mm

Bu Yazı NASA’nın Geliştirdiği Elektronik Kolyeyi Yaptım İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/nasanin-gelistirdigi-elektronik-kolyeyi-yaptim/feed/ 0
HUGO Nasıl Çalışıyordu? Evde Yapabilir Miyiz? https://lezzetlirobottarifleri.com/hugo-nasil-calisiyordu-evde-yapabilir-miyiz/ https://lezzetlirobottarifleri.com/hugo-nasil-calisiyordu-evde-yapabilir-miyiz/#comments Wed, 01 Dec 2021 12:26:00 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5544 Hemen cevap vereyim, EVET! Tabii ki yapabiliriz 🙂 Üstelik kolay ve ucuz^^ bir proje olur bizim için. Efendim bu videoda, çocukluğumun süper kahramanı olan uğruna telefon faturaları kabarttığım ve bu yüzden ailemden azar yediğim HUGO’nun ev telefonları ile nasıl kontrol edildiğini inceliyor, sonra da aynı...

Bu Yazı HUGO Nasıl Çalışıyordu? Evde Yapabilir Miyiz? İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Hemen cevap vereyim, EVET! Tabii ki yapabiliriz 🙂 Üstelik kolay ve ucuz^^ bir proje olur bizim için. Efendim bu videoda, çocukluğumun süper kahramanı olan uğruna telefon faturaları kabarttığım ve bu yüzden ailemden azar yediğim HUGO’nun ev telefonları ile nasıl kontrol edildiğini inceliyor, sonra da aynı metotla çalışan basit bir devresini yapıyoruz.

İyi seyirler 🙂

Eğer siz de aynı projeyi yapmak isterseniz bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Kolay gelsin 🙂


MALZEMELER

Bu projeyi yapmak için gerekli olan malzemeler şöyle:

%5 indirim kuponu: LRTDTMF5
(08.12.2021’e kadar Robo90 sitesinde kullanabilirsiniz.)

  1. Leonardo / Pro Micro
  2. MT8870 DTMF modülü
  3. Breadboard
  4. Jumper Kablolar
  5. AUX Kablosu
  6. Micro USB Kablosu
  7. DTMF çıkışı/girişi destekleyen bir cep telefonu

Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra aşağıdaki devre şeması ve kodu kullanarak projeyi sizde gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer ilk Arduino projeniz bu proje ise Arduino Nasıl İndirilir konusuna bir göz atın.

DEVRE ŞEMASI

Lezzetli Robot Tarifleri'nin Hugo nasıl çalışıyor? Evde yapabilir miyiz? isimli youtube'da yayınlanan proje videosunun devre şeması.

KODUN İNCELENMESİ

İlk olarak kütüphanelerimizi ve çalışmaları için gerekli kodları yazıyoruz.

 #define stD_PIN  8   // stD Port, 
#define D0_PIN   4   // Binary Data Port 0
#define D1_PIN   5   // Binary Data Port 1
#define D2_PIN   6   // Binary Data Port 2
#define D3_PIN   7   // Binary Data Port 3

byte stD_state;

#include <Keyboard.h>

void setup()
{
  
  //Serial.begin(9600);

 
  pinMode(stD_PIN, INPUT);
  pinMode(D0_PIN, INPUT);
  pinMode(D1_PIN, INPUT);
  pinMode(D2_PIN, INPUT);
  pinMode(D3_PIN, INPUT);

  Keyboard.begin(); 

}

void loop()
{
  
  stD_state = digitalRead(stD_PIN);

  if (stD_state == 1)
  {
    //Serial.print("Key : ");
    char key = read_code();
    //Serial.println(key); 
    delay(10);          

    if (key == '2')
    {
      Keyboard.press(KEY_UP_ARROW);
      delay(10);
      Keyboard.releaseAll();
    }
    else if (key == '4')
    {
      Keyboard.press(KEY_LEFT_ARROW);
      delay(10);
      Keyboard.releaseAll();
    }
    else if (key == '6')
    {
      Keyboard.press(KEY_RIGHT_ARROW);
      delay(10);
      Keyboard.releaseAll();
    }
    else if (key == '8')
    {
      Keyboard.press(KEY_UP_ARROW);
      delay(10);
      Keyboard.releaseAll();
    }
  }
}
/*-------------------------------------------------------------*/
byte read_code()
{
  byte data;           
  char key;            

  byte D0, D1, D2, D3; 

  
  D0 = digitalRead(D0_PIN);
  D1 = digitalRead(D1_PIN);
  D2 = digitalRead(D2_PIN);
  D3 = digitalRead(D3_PIN);

  
  bitWrite(data, 0, D0);
  bitWrite(data, 1, D1);
  bitWrite(data, 2, D2);
  bitWrite(data, 3, D3);

 
  //if (data == 1) key = '1';
  if (data == 2) key = '2';
  //if (data == 3) key = '3';
  else if (data == 4) key = '4';
  //if (data == 5) key = '5';
  else if (data == 6) key = '6';
  //if (data == 7) key = '7';
  else if (data == 8) key = '8';
  //if (data == 9) key = '9';

  //if (data == 10) key = '0';
  //if (data == 11) key = '*';
  //if (data == 12) key = '#';

  return key;
}

Bu Yazı HUGO Nasıl Çalışıyordu? Evde Yapabilir Miyiz? İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/hugo-nasil-calisiyordu-evde-yapabilir-miyiz/feed/ 7
STM32 ile Tek Kanal ADC Okuma https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32-ile-tek-kanal-adc-okuma/ https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32-ile-tek-kanal-adc-okuma/#comments Mon, 29 Nov 2021 19:18:22 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5521 Arkadaşlar merhaba ben Yusuf. Bu yazıda sizlerle STM32 ile Tek Kanal ADC Okuyacağız. Detayları yazımın devamını okuyarak bulabilirsiniz. Kafanıza takılan bir soruyu yorum olarak sorabilirsiniz ayrıca öneri ve eleştirilerinizi de bekliyorum. MALZEMELER Orijinal STM32 çipli geliştirme kartı ST-Link V2 STM8-STM32 Mini Programlayıcı – Arm 10K...

Bu Yazı STM32 ile Tek Kanal ADC Okuma İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Arkadaşlar merhaba ben Yusuf. Bu yazıda sizlerle STM32 ile Tek Kanal ADC Okuyacağız. Detayları yazımın devamını okuyarak bulabilirsiniz. Kafanıza takılan bir soruyu yorum olarak sorabilirsiniz ayrıca öneri ve eleştirilerinizi de bekliyorum.

MALZEMELER

DEVRE ŞEMASI

KODUN İNCELENMESİ

CubeMX Ayarları:

Öncelikle yine çalışacağımız mikrodenetleyici olan STM32F103C8 modelini CubeMX üzerinden seçiyoruz. Bu uygulamada PA0 pinini analog okuma için kullanacağız.

İlk önce daha önceki yazılarda da yaptığımız gibi harici osilatörü devreye alıp mikrodenetleyicimizi 72 MHzde çalışacak şekilde ayarlıyoruz ve debug modunu serial wire yapıyoruz.

STM32_ADC_SETTINGS

PA0 pinini yukarıda olduğu gibi analog giriş olarak ayarladıktan sonra Parameter Settings üzerinden Contunious Conversion Mode seçeneğini Disabled’dan Enable’a çekiyoruz.

Daha sonra projemize isim verip dosya konumunu belirledikten sonra Generate Code diyip Keil üzerinde kodları açıyoruz.

Kodun Yazılması:

Keil açıldıktan sonra main.c dosyasında USER CODE BEGIN 0’ın altına 16 bitlik adcDeger isimli değişkenimizi ekliyoruz.

/* Private user code ---------------------------------------------------------*/
/* USER CODE BEGIN 0 */
uint16_t adcDeger = 0;
/* USER CODE END 0 */

Daha sonra ise while(1) içersindeki USER CODE BEGIN 3 alanına aşağıdaki kodları yazıyoruz

  /* USER CODE BEGIN WHILE */
  while (1)
  {
    /* USER CODE END WHILE */

    /* USER CODE BEGIN 3 */
		HAL_ADC_Start(&hadc1);
		adcDeger = HAL_ADC_GetValue(&hadc1);
		HAL_Delay(100);
  }
  /* USER CODE END 3 */

Buradaki HAL_ADC_Start fonksiyonu adcyi etkinleştirerek kanalların okunmasını sağlamaktadır. Parametre olarak hangi adc biriminde çalışacağı girilir.

HAL_ADC_GetValue fonksiyonu ise parametre kısmına aldığı adcden (Bizim için şuan adc1den) aldığı veriyi verir. Bunu daha rahat kullanmak için bir değişkene atıyoruz.

Debug:

Kodumuzu mikrodenetleyiciye yükledikten sonra debug işlemini başlatmak için CTRL+F5 yaparak debug penceresini açıyoruz.

Bir önceki yazıda yaptığımız gibi adcDeger isimli değişkenimizi izleme penceresine alıyoruz ve hexadecimal olarak gösterme özelliğini kapatıyoruz.

F5 ile işlemciyi çalıştırdıktan sonra adc okuma işlemi başlayacaktır.

BAĞLANTILAR

STM32 ile Debug İşlemi: https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32-ile-debug-islemi/
Instagram: https://www.instagram.com/yusuf_cosgun04/
Instagram: https://www.instagram.com/lezzetlirobottarifleri/
Discord sunucusu: https://discord.gg/8MVnu59tkx
Discord: REevee/Yusuf#6513

Bu Yazı STM32 ile Tek Kanal ADC Okuma İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32-ile-tek-kanal-adc-okuma/feed/ 1
STM32 ile Debug İşlemi https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32-ile-debug-islemi/ https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32-ile-debug-islemi/#comments Sun, 17 Oct 2021 15:45:14 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5389 Arkadaşlar merhaba ben Yusuf. Bu yazıda sizlerle STM32 ile debug işlemi yapacağız. Detayları yazımın devamını okuyarak bulabilirsiniz. Kafanıza takılan bir soruyu yorum olarak sorabilirsiniz ayrıca öneri ve eleştirilerinizi de bekliyorum. DEBUG NEDİR Debug işlemi mikrodenetleyici çalışırken içindeki değişkenlerin, portların o anki değerlerini canlı olarak ide...

Bu Yazı STM32 ile Debug İşlemi İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
Arkadaşlar merhaba ben Yusuf. Bu yazıda sizlerle STM32 ile debug işlemi yapacağız. Detayları yazımın devamını okuyarak bulabilirsiniz. Kafanıza takılan bir soruyu yorum olarak sorabilirsiniz ayrıca öneri ve eleştirilerinizi de bekliyorum.

DEBUG NEDİR

Debug işlemi mikrodenetleyici çalışırken içindeki değişkenlerin, portların o anki değerlerini canlı olarak ide üzerinden görmemize. Programımızda hatanın olup olmadığını anlamamıza yardımcı olan işlemdir.

STM32 mikrodenetleyici ailesinde ise debug işlemi yapabilmek için st-link isimli programlayıcılar kullanılmaktadır. Bu programlayıcılar hem debug işlemine izin vermekte hemde programları da yüklememize izin vermektedir.

MALZEMELER

DEVRE ŞEMASI

KODUN İNCELENMESİ

CubeMX Ayarları:

Öncelikle yine çalışacağımız mikrodenetleyici olan STM32F103C8 modelini CubeMX üzerinden seçiyoruz. Bu uygulamamızda her hangi bir pin kullanmayacağız.

Öncelikle işlemcinin debug için kullanilabilir olması için System Core > SYS > Debug > Serial Wire olarak seçilmesi lazım.

Daha sonra ise bir önceki yazımda belirttiğim gibi işlemcinin çalışma frekansını 72 MHz olarak ayarlıyoruz bu işlem debug için zorunlu değildir.

Projemizin isim ve konum ayarlarını yaptıktan sonra Generate Code diyerek kod şablonumuzu oluşturuyoruz.

Kodun Yazılması:

Main.c dosyamızı açarak sayi isimli bir değişken tanımlıyoruz.

uint32_t sayi = 0;

Daha sonra ise while(1) içersinde sayi isimli değişkenimizi her yarım saniyede 1 arttıracak kodları yazıyoruz.

 while (1)
  {
    /* USER CODE END WHILE */

    /* USER CODE BEGIN 3 */
		sayi++;
		HAL_Delay(500);
  }
  /* USER CODE END 3 */
}

Debug:

Kodumuzu mikrodenetleyiciye yükledikten sonra debug işlemini başlatabilmek için CTRL+F5 yaparak debug penceresini açıyoruz.

Karşınıza bu şekilde bir ekran gelicektir. Sağdaki Watch 1 isimli pencerede bulunan <Enter expression> yazan yere çift tıklıyoruz ve değişkenimizin ismi olan sayi ismini girip enter diyoruz.

Eğer isterseniz sağ tıklayarak HEX’den Decimale yani 10’luk sisteme çevirebilirsiniz.

Şimdi ise programın çalışması için mikrodenetleyiciyi başlatmamız lazım bunun için sol üst tarafta bulunan kırmızı ile işaretlediğim Run butonuna basıyoruz veya F5 kısayolunu kullanıyoruz.

Biz tıkladıktan hemen sonra sayma işlemi başlayacaktır.

Mikrodenetleyiciye Reset atmak istediğinizde ise Run butonunun solunda yer alan Reset butonuna basmanız yeterli olacaktır.

BAĞLANTILAR

Proje dosyaları:
STM32 ile Led yakma ve kod yükleme: https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32f103-nedir/

Instagram: https://www.instagram.com/yusuf_cosgun04/
Instagram: https://www.instagram.com/lezzetlirobottarifleri/
Discord sunucusu: https://discord.gg/8MVnu59tkx
Discord: REevee/Yusuf#6513

Bu Yazı STM32 ile Debug İşlemi İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/stm32-ile-debug-islemi/feed/ 1
Arduino IDE ile Raspberry Pi Pico Kullanımı https://lezzetlirobottarifleri.com/arduino-ide-ile-raspberry-pi-pico-kullanimi/ https://lezzetlirobottarifleri.com/arduino-ide-ile-raspberry-pi-pico-kullanimi/#respond Thu, 02 Sep 2021 03:57:40 +0000 https://lezzetlirobottarifleri.com/?p=5395 Raspberry Pi'ın yeni geliştirme kartı Raspberry Pi Pico düşük güç tüketen RP2040 işlemcisi ve Arduino klonlarına eşdeğer fiyatı ile oldukça dikkat çeken bir geliştirme kartı. Üstelik yeni gelen Arduino IDE desteği ile programlama sürecini de epey kolaylaştırıyor. O halde gelin bu yeni kartı hep birlikte Arduino IDE gücüyle programlayalım.

Bu Yazı Arduino IDE ile Raspberry Pi Pico Kullanımı İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>

Raspberry Pi’ın yeni geliştirme kartı Raspberry Pi Pico düşük güç tüketen RP2040 işlemcisi ve Arduino klonlarına eşdeğer fiyatı ile oldukça dikkat çeken bir geliştirme kartı. Üstelik yeni gelen Arduino IDE desteği ile programlama sürecini de epey kolaylaştırıyor. O halde gelin bu yeni kartı hep birlikte Arduino IDE gücüyle programlayalım.

Satın Al: Raspberry Pi Pico (Orijinal)

1.Adım: Arduino IDE

Arduino IDE bilgisayarınızda kurulu değilse buraya tıklayarak dilediğiniz versiyonu indirebilirsiniz.

Arduino IDE editörünüzü ve bilgisayarınızı Raspberry Pi Pico ile uyumlu hale getirmek için öncelikle kartın kurulumunu yapmanız gerekmekte.

1.1 Arduino IDE 1.8 İle Kurulum

Arduino > Araçlar > Kart > Kart Yöneticisi... Adımlarının Gösterildiği Ekran Fotoğrafı
(Kart Yöneticisine Giriş)

Araçlar > Kart > Kart Yöneticisi… adımlarını takip ederek “Kart Yöneticisi” ne ulaşın.

Arduino IDE 1.8 üzerinde Kart Yöneticisi ile Raspberry Pi Pico Kart Kurulumunun Yapılması
(Kart Yöneticisi Arayüzü)

Arama kutusuna “Raspberry Pi Pico” yazarak Arduino tarafından sunulan “Arduino Mbed OS RP2040 Boards” paketinin güncel sürümünü indirebilirsiniz.

Bu adımları başarıyla tamamladıysanız buraya tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

1.2 Arduino IDE 2.0 Beta İle Kurulum

Arduino IDE 2.0 BETA üzerinde Raspberry Pi Pico Kart Kurulumunun Yapılması
(Arduino IDE 2.0 Beta Arayüzü)

Arduino IDE 2.0 Beta editörünüzün sol üst bölümündeki elektronik eleman işaretine tıklayarak veya “Tools” menüsünü kullanarak “Kart Yöneticisi” arayüzüne ulaşabilirsiniz.

Bu menüde “Arduino Mbed OS RP2040 Boards by Arduino” paketini seçerek güncel sürümü indirebilirsiniz.

2.Adım: Raspberry Pi Pico’yu Arduino IDE İle Programlamak

Raspberry Pi Pico tıpkı STM32 gibi klasik Arduino kartlarından biraz farklı bir çalışma sistemine sahip. Bu nedenle Pico’yu programlamaya başlamadan önce programlama modunda çalıştırmamız gerekiyor.

2.1 Raspberry Pi Pico’yu Bootloader Modunda Bilgisayara Bağlamak

Raspberry Pi Pico’yu bootloader moduna almak için öncelikle gücünü kesmemiz gerekiyor. Ardından “BOOTSEL” butonuna basılı tutarak Pico’yu bilgisayarımıza tekrar bağlıyoruz.

Pico başarılı bir şekilde bootloader moduna geçtiyse bilgisayarınız Pico’yu Harici Bellek olarak tanıyacaktır.

Arduino IDE üzerinde kart bölümünden Raspberry Pi Pico seçeceğini seçerek Pico’yu kullanmaya başlayabilirsiniz.

2.2 Raspberry Pi Pico ile Göz Kırpma(Blink)

Arduino > Dosya > Örnekler > 01.Basics > Blink Adımlarının Ekran Fotoğrafı

Arduino IDE üzerinde Dosya > Örnekler > 01.Basics > Blink dosyasını açıyoruz.

Raspberry Pi Pico'yu Bootloader Modunda Bilgisayara Bağlayıp Arduino IDE ile Programlamak

Raspberry Pi Pico’yu yukarıdaki gibi Bootloader modunda bilgisayarımıza bağlayıp kodu yüklüyoruz.

Tebrikler 🎉🎉

Bu Yazı Arduino IDE ile Raspberry Pi Pico Kullanımı İlk Olarak Şu Sitede Yayımlanmıştır: Lezzetli Robot Tarifleri. Yazının kaynağı bu sitedir.

]]>
https://lezzetlirobottarifleri.com/arduino-ide-ile-raspberry-pi-pico-kullanimi/feed/ 0