Arkadaşlar merhaba, bu sefer çok ilginç bir video ile karşınızdayım.

Açıkçası bu video siz değerli Lezzetli Robot Tarifleri takipçileri için hazırlanmadı. Başka bir amaçla başka bir topluluk için hazırladığım bir video. Dolayısı ile izleyici kitlesi LRT olmadığı için LRT’nin ilk çalışmalarından bu yana anlatılan onca konuyu es geçerek sanki sıfırdan anlatım yapılıyormuş gibi baya bir temel konulara da indim. Yani videonun ilk dakikaları biraz sizleri sıkabilir. Ama bu videoyu yinede sizlerle de paylaşmak istiyorum, çünkü ne kadar profesyonel manada iş yapamayacak bir şey olsa da uğraşması bence çok zevkli 🙂

Bu ufak hatırlatmadan sonra hemen devam edeyim. Biliyorsunuz PLC denen ve otomasyon sektörünün göz bebeği denen bir CPU var. Bilmiyorsanız da google amcaya PLC nedir yazmanız bile karşınıza tonlarca kaynak çıkarmaya yeterli olacaktır. Her neyse, bu PLC ağırlıklı olarak ladder diyagram denen bir programlama dili/tekniği ile programlanıyor. Bu dilde alışılmış programlama mantığına aykırı olarak if’ler, for’lar ve kelimeler kullanılmıyor 🙂 Minik, sade şekiller çizerek programlama yapıyorsunuz. İşte bu videoda anlattığım program çok az da olsa size bu deneyini yaşama imkanı sunuyor.

Tekrar hatırlatayım. Bu program ile yapabileceğiniz en havalı uygulama basit input/output uygulamalarından öteye gidemez. Sonra ne işsiz şeylerle uğraştırıyorsun bizi demeyin 🙂 Videoda bahsettiğim linkleri, çizdiğim devre şemalarını gerekli diğer şeyleri yukarıdaki linkte paylaştım. Umarım eğlenceli bir deneyim olur sizler içinde. İyi seyirler, hoşça kalın!

Programın indirme linki: https://goo.gl/yJ2FE6

MALZEMELER

Bu içerik için gerekli olan tüm malzemeleri www.robo90.com üzerinden güvenle satın alabilirsiniz.

  1. Arduino UNO R3 – SMD Klon (CH340 Çipli) – USB Kablo Hediyeli
  2. Kırmızı Led – 5mm – 10 Adet
  3. 220R Direnç Paketi – 1/4 W – 10 Adet
  4. 12x12x7mm Push Buton – Tact Buton
  5. L298N Motor Sürücü
  6. Elektronik Breadboard – Büyük Boy – 830 Pin
  7. Jumper Kablo

DEVRE ŞEMASI